Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
[ TMB ] Mirror
Автор: plamenj Категория: Други
Прочетен: 233760 Постинги: 103 Коментари: 75
Постинги в блога от 14.04.2009 г.
Голф игрище от 4 дка ще бъде построено в Борисовата градина срещу сградата на Българското национално радио в София. Това е една от точките в дневния ред на столичния общинския съвет, която ще бъде обсъдена в четвъртък. Вносител на предложението е Данаил Кирилов от ГЕРБ. 

Предвижда се в комплексът да има голф игрище за къса игра и детски миниголф. "Това няма да е стандартното игрище - ще има само четири къси дупки", заяви Кирилов. Избраният терен е собственост на общинското дружество "Спортна София 2000", като то ще отдаде под наем мястото. Наемателят ще бъде избран с конкурс. Предложението за терена е на ръководената от рекламния бос Красимир Гергов Българската голф асоциация, като първоначално идея е било за място зад НДК.

Възможно е строителството на комплекса да започне в съвсем кратки срокове, защото, ако съветниците одобрят предложението, конкурс може да бъде обявен до 14 дни. Право на участие в него ще имат и български, и чуждестранни инвеститори. "Спортна София" няма инвестиционен ресурс да строи върху тази площ и така това е добър начин мястото да бъде използвано", каза Кирилов.

(източник)

Крайно интересна новина - в Борисковата градина ще се строи! А схемата силно напомня на случая със София ленд. 

Тук е момента да припомня за кошмарния ефект, който строителството и поддръжката на едно голф игрище имат върху околната среда и здравето на хората. 


(публикувано за пръв път преди 2 месеца в Мръсен спорт)

Всички инвеститори в голф игрища в България обичат да обясняват колко екологичен е спорта и как техните проекти спасяват българската природа от лапите на строителните предприемачи. Особено тревожно е заемането на тази позиция от Чавдар Георгиев, заместник-министър на околната среда и водите, но и с интереси в сферта, който смята, че "устройването на голф игрища е максимално щадяща природата дейност, която наистина не засяга в значителна степен околната среда". А това е една откровена лъжа.

Голфът е най-вредният за околната среда спорт. Проблемите започват още със строежа на игрището. Точно така - строежа, при който се променя релефа на местността, отнема се горния слой почва, изграждат се изкуствени езера, а растенията и животните, обитавали я, просто изчезват. И това е само началото. Поддръжката изисква употребата на огромни количества вода за напояване и торове за идеалното състояние и вид на тревата. За един ден в едно типично американско игрище отиват около 1 милион литра (т. е. хиляда кубика) вода. За един ден! А концентрацията на голф проекти е именно около българското Черноморие, което така или иначе изпитва проблеми с водата за питейни и битови нужди.

Положението става още по-сериозно с торовете и пестицидите. Те буквално се леят с тонове върху тревата и почвата в игрищата. Рак, астма, хормонален дисбаланс, импотентност, диабет, невротоксични ефекти, дразнене на кожата и обриви са част от здравните проблеми, които могат да очакват както работещите с тези препарати, така и обикновените играчи. И не само - всички те се разпространяват чрез подпочвените води на територия, далеч надвишаваща тази на игрището. Една партия голф е почти толкова полезна, колкото и разходка из украинския град Припят. Честито и наздраве!

Всичко това, разбира се, е осъзнато както от играчите на голф, така и от природозащитни организации в Америка и Европа, макар, честно казано, с няколко изключения да не се предприемат кой знаят колко мащабни мерки. В България, където грижата за природата е пословично занемарена, това се превежда като никакви мерки (сещай се - след като служител на Министерството на околната сред и водите си позволява да декларира обратното).

Прочети и тази публикация на Голф Дайджест и Отвъд пестицидите, която представя картинката по-изчерпателно.


Категория: Регионални
Прочетен: 1658 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 14.04.2009 17:35
Търсене

За този блог
Автор: plamenj
Категория: Други
Прочетен: 233760
Постинги: 103
Коментари: 75
Гласове: 302
Архив
Календар
«  Април, 2009  >>
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930