Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.04.2008 13:52 - Лидл
Автор: plamenj Категория: Бизнес   
Прочетен: 13191 Коментари: 14 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Преди 6-7 години бях на нещо като групово панелно интервю за работа в канещата се да дтъпи в България веригата магазини Лидл. Немците идваха директно от летището и закъсняха порядъчно, а като цяло бяха доста неадекватни на ситуацията, споменавайки, например, че по техни данни населението на България трябва да е към 20 милиона. От Лидл не чух нищо повече - въпреки, че бях единствения с икономическо образование и сносен немски, не бях цъфнал там с костюм. И, както се оказва, за добро.

Лидл има интересна история. Компанията е основана през 30-те години на миналия век от Йозеф Шварц и все още е собсвеност на фамилията под формата на командитно дружество. Марката Лидл се утвърждава през 70-те като име на веригата хард дискаунтъри - магазини с по-малка площ, залагащи на продукти със собствена марка на доста по-ниска цена от оригиналите, бизнес модел адски популярен в Германия.

След като няколко години все пак попроучва българския пазар Лидл замрази проекта си тук. Наскоро, обаче, интересът беше възобновен и по някое време тази година трябва да заработят първите магазини в Пазарджик и Бургас. Междувременно в България вече отвориха врати няколко супермаркета Кауфланд - верига, която също е собственост на семейство Шварц.

imageНо миналата седмица в Лидл изгърмя като яйце в микровълнова, като сапьор далтонист, изгоря като спален вагон на БДЖ. От разследване, публукувано от списание Щерн, става ясно, че в продължение на години служители от над 200 филиала са били шпионирани, като са записвани с миниатюрни камери, а до централата в Некарсулм ежедневно са изпращани подробни доклади за това как те прекарват почивките си, за какво говорят както помежду си, така и в лични телефонни разговори, по колко пъти на ден ходят до тоалетната. Работници са окачествявани като неблагонадеждни на основание, че имат татуировки или по това, как изглеждат личните им автомобили. Пук!

Лично за мен новината не е кой знае каква изненада, но трябва да се има пред вид, че освен, че подобна дейност е незаконна, в страна като Германия Щази и Гестапо не са просто мръсни думички. И не е само това - камерите са били разположени така, че въвеждането на ПИН-кодовете на дебитните карти от клиентите е попадало в записите. Сигурност ли? Пук! Фссс...

Какво да очакваме? Лидл се извини на служителите и клиентите си, макар и с половин уста, отричайки шпионирането да е нареждано от ръководството. Разбира се, цялата истина за размера на нарушенията и кой е отговорен ще излязат в съда, но междувременно синдикатите намекват за наличието на подобна дейност и във веригата дрогерии Шлекер, а самият Лидл е обект ако не на бойкот, то поне на доста "резервирано" отношение от страна на доскорошните си клиенти.



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Пазарувам редовно в LIDL
03.04.2008 14:54
цените им са добри т.е ниски и качеството им е добро. Не знам как ще е ако стъпят на българският пазар. Това, което взимаш за "изгърмяване" никой тук не го приема за такова. Наистина вдигна се малко шум, но повечето хора не го взимат на сериозно. Във всички големи магазини има камери и никой не може да бъде сигурен, че не го наблюдават.
цитирай
2. dimsum - Да пазаруваш-
03.04.2008 15:50
е едно а съвсем друго е да работиш и да следят личния ти живот.Не камерите ,дето са над касите,а нещо по зловещо-наблюдение И записи на персонални данни??И доклади?!Еее,и ако това не е сериозно нарушаване на права...
Няма да им стъпя повече-има АЛДИ.
П.С.
някй знае ли да не е същото? :)
цитирай
3. thomas - Поркрепям...
03.04.2008 15:55
Напълно подкрепям тоталния контрол на всички места вън от домовете на хората (и примерно вън от тоалетните, да речем). Много ясно, че една такава верига от магазини, която се стреми да угоди на клиентите с ниски цени, със сигурност наема "евтини" работници, сред които пък със сигурност има куп "неблагонадеждни" (макар и за последното татуировките да не са единствено доказателство). У някои по-либерално настроени клиенти това може и да предизвика някаква негативна реакция, но съм убеден, че за повечето от редовните и честни клиенти на магазините случилото се ще е само още едно доказателство, че веригата се грижи за това клиентите да не плащат за злоупотребите на персонал и клиенти.
цитирай
4. dimsum - Мдаа..
03.04.2008 16:35
Thomas?Не мислиш ли че прекаляваш ? Щом .. веригата се грижи за това клиентите да не плащат за злоупотребите на персонал и клиенти..
то същата верига дето я изкарваш толкова за адмирация може да вложи малко повече пари за кадърна администрация по назначаването.Не съм про- никаква форма на наблюдение на личния живот на хората и това е незаконно... и противно.
цитирай
5. thomas - Е хубаво де
03.04.2008 16:50
То за всяко нещо на земята има хора, които са за, и такива, които са против. Аз съм от тезиу, които са за тоталното наблюдение - на мен самия то изобщо не ми пречи, пречи само на лошите. Нещо против? Само в Лондон има монтирани над 2 милиона камери. Не можеш да минеш 10 метра, без да бъдеш записан. И това е чудесно. Защото и никой не смее да прави глупости, освен ако не е терорист, който след малко ще приключва с живота си. Впрочем, харесва ти или не, това е бъдещето, защото хората в болшинството си са лоши и във всеки случай, в който могат да правят нещо лошо безнаказано, много от тях го правят. А за обществото това никак не е изгодно и то се защитава.
цитирай
6. thomas - За веригата...
03.04.2008 16:54
Що се отнася пък до веригата, хайде бъди малко по-реалист, а? Кой свестен човек ще иска да бъде продавач в тясно малко квартално супермаркетче, където ще изкарва пари, близки до или равни на минималната за Германия работна заплата. Естествено, че това е работа или за много необразовани (и откровено мързеливи) германци, които не са могли да излязат като нищо повече от образователната система на страната, или за имигранти, които просто в момента нямат друг избор. И двете групи не са от най-съвестните и носят висока степен на риск от злоупотреби.
цитирай
7. dimsum - Малии
03.04.2008 17:09
Как набързо формулира необразованите като мързеливи??
И друго-ЛИДЛ не е само в Германия , не е.. тясно малко квартално супермаркетче...
Обикновенно имат по 10 каси и добре че са усмихнатите и вежливи имигранти дето работят на тях че на човек му е драго да влезе
цитирай
8. plamenj - Последно Щерн споменава, че освен ...
03.04.2008 17:16
Последно Щерн споменава, че освен за Лидл и Шлекер, има данни и за Плюс и Едека, макр и по-малки размери.

Томас, навсякъде където има наблюдение чрез CCTV камери в Лондон това е указано. Никой не бива записван без неговото знание. За разлика от служителите на Лидл. Ако прегледаш откъсите от докладите, ще видиш, че там има информация за частни разговори по мобилни телефони и за това какво прави служителя извън работно време...

Мързеливите германци обикновено не работят нищо, бтв.
цитирай
9. thomas - Сериозно ли?
03.04.2008 17:24
Не думай... Аз пък като ходя из Лондон, виждам само камери, и почти никъде не виждам надписи. Просто всички знаят, че камери може да има навсякъде. Това е положението - на който не му харесва, да не стои в Лондон - в горите на Шотландия камери няма.

А в случая дори не говорим за следене на невинни минувачи, а на ПЕРСОНАЛ. На тези хора и през ум пък не бива да им минава, че могат да правят нещо на работа, без то да бъде видяно. Но в България подобни практики не се уважават, защото пречат на тарикатеенето. Всъщност дали и точно затова не си мразим толкова много "ченгетата"?!

Както казах, уважавам правото на един работодател, особено при който спецификата на подбирания персонал е такава като при Лидл, да има право да знае с кого си има работа. А това може да се разбере най-добре именно чрез наблюдения върху личния живот. Не ме карайте да мисля различно - просто няма да се получи :-)

P.S. Мързеливите и БОГАТИ германци може и да не работят нищо. На останалите им се налага, както и на имигрантите, които искат някой ден да живеят по-добре.
цитирай
10. plamenj - съжалявам,
03.04.2008 17:54
но последния ти коментар няма нищо общо с реалността. дотолкова, че няма смисъл да се оборва.
цитирай
11. krotalka - В магазина от който пазарувам
03.04.2008 18:08
почти целия персонал са руснаци. Вчера се заговорих с тях на тази тема, казаха ми, че те нямат нищо против. Всичко било раздухано от профсъюзните им шефове. Това е, което знам от "потърпевшите".
цитирай
12. анонимен - не харесвам ЛИДЛ
03.04.2008 18:20
предпочитам Тенгелман примерно, малко по-скъпо е но за сметка на това е доста по-приятно. В ЛИДЛ до нас, което е почти центъра на Франкфурт, е доста подтискащо, често мръсно и пълно с хора. Работното време е от 7 до 20, а Пенни (които също не предпо1итам) и Тенгелман работят до 22. Тези вериги магазини разполагат с голям асортимент, но никаква гама продукти, обикновено ниско качество, каквито са им цените...
цитирай
13. анонимен - Shoe lifts
29.10.2012 09:55
<a href=http://goodwinonline.net/JimxkXra>Click This Link </a> are often used by these with medical conditions, also as individuals who wish to increase their height
<a href="http://yawaaye.com/profile-740/info/">shoe lifts insoles</a>
http://community.breckschool.org/groups/segovia2012/wiki/327c0/Shoe_Lifts_Being_Taller_With_Heel_Lifts_Stand_Tall_Having_Heel_Lifts.html
цитирай
14. анонимен - Adjustable Height Insoles
02.11.2012 08:25
Some <a href=http://yawego.com/user/profile/octaviammd/>Click Link </a> have adjustable inserts that enable the wearer to steadily improve the height available
<a href="http://froya-hitra.no/blogs/entry/Shoe-Lifts-Become-Tall-Utilizing-Shoe-Lifts-Be-Tall-Using-Heel-Lifts">heel lifts</a>
http://ulwiki.de/index.php5?title=Benutzer:JerrodTtf
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: plamenj
Категория: Други
Прочетен: 234303
Постинги: 103
Коментари: 75
Гласове: 302
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930