Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.11.2007 13:00 - Грандхотел Капитал
Автор: plamenj Категория: Регионални   
Прочетен: 4631 Коментари: 15 Гласове:
0

Последна промяна: 26.11.2007 16:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Не ми се вярваше, че ще ми се наложи да пиша това, но за пръв път във в. Капитал се натъквам на толкова едностранчива статия, че поражда съмнения, че е поръчкова.

Проектът за "реконструкция" на емблематичния софийски Грандхотел България беше анонсиран шумно преди няколко седмици след като Балкантурист получи сертификат за инвеститор първи клас. Представения проект логично предизвика гнева на българските архитекти и голяма част от обществото. Сградата е уникална както сама по себе си, така и с начина, по който се вписва в средата и съседните постройки, и се изучава задължително от всеки български архитект в студентските му години. Освен това е и паметник на културата.

Ясно беше, че Балкантурист е неспособен да я управлява правилно и на печалба като хотел, така че изходите бяха два - да я продаде или да смени предназначението. Е, проектът предвижда дострояване на 2 етажа, тотално разрушаване на фасадата и заменянето й с огромна арка на портала, кулички и статуйки - все характерни черти на грандоманската, селскорасла мутроархитектура, с която вече бяха нацвъкани черноморските курорти и други места в центъра на София.

Авторката на материала Яна Бодурова върху цели две страници ни убеждава как негодуванието на тъпото общество и архитекти е предизвикано от неспособността им да разберат намеренията на добрия инвеститор. За акценти се използват думички като какофония и САБотаж. Работата била там, че архитектурен проект всъщност още нямало, че разтъбените пред медиите намерения били просто идеи... Дрън-дрън! Как точно се става инвеститор първи клас и се пресмята, че вложените пари ще са 82 млн. лева без проект? Че аз за да си ремонтирам банята е нужен проект - това - тук, това - там, такива и такива плочки, толкова пари... а за огромна сграда като грандхотела още нямало?

image

"Стана ми ужасно мъчно след всичко, което се изписа за мен и идеята ми, защото в нея съм вложил цялата си душа" казва автора на недомислицата арх. Павел Иванов. Аха, вложил си сърцето си в една "скица"? Мале, дано не ти дадат да правиш "истинския" проект, че ще получиш инфаркт!

Истината, която прозира като кокоша курешка под оризова хартия, е че в Балкантурист са разчитали да се случи това, което се случи на историческата вятърна мелница в Несебър, варварски вградена в хотел - има мелница - има проблем, няма мелница - няма паметник на културата и няма проблем. Но острата реакция и осъзнаването, че няма начин проекта да мине в този си вид са ги накарали да дадат на заден ход. И статията в Капитал е идеалния инструмент да си измият ръцете, нали, Яна?

(първа публикация на текста тук)


Тагове:   капитал,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. svoboda64 - Поредната история-бизнесначинание,
26.11.2007 14:16
в която парите са повече от акъла, образованието и културата на инициатори- "предприемачи", клакьори и политически държи-чадъри:)

Поздрави за постинга!
цитирай
2. анонимен - dano ne e kusno
26.11.2007 14:19
ima li v BG grajdansko ob6testvo,samo arhitektite li mileyat za pametnicite na kulturata...redno e vsi4ki normalni hora da izrazyat nesuglasieto si s ko6tunstvata i arhitekturnata 4alga,koyato prevzema grada ni.Kude e sega G-n Kmeta?Ako toi se namesi,nyama da ima nujda ot ob6testven debat...Ne dokosvaite s mrusnite si ru4i4ki i tazi svetinya!
цитирай
3. svoboda64 - Към анонимен:))
26.11.2007 14:25
Престанете да си мислите, че бутафорната фигура ББ ще направи нещо по въпроса:)

А гражданското общество се "разписа" на http://www.bgpetition.com/SAVE_Grand-Hotel_and_Concert-Hall_Bulgaria-Sofia/index.html

Присъединете се и Вие на този етап:) Следващият, вероятно, ще са поредните живи вериги... но за там са подготвени "ведомствените" на г-на Р. Петков:)) Както днеска ми съобщи возещият ме таксиметров шофьор, само те (таксиметровите шофьори) били untouchable за въпросните блюстители на реда: поради страх от гражданска война:)) Може би пък е време таксиметровите шофьори да бъдат мобилизирани за такава градоустройствена кауза...

Знае ли човек? България е страна на неограничените възможности и странни случвания:))
цитирай
4. анонимен - Капитал
26.11.2007 14:29
Преди четях "Капитал" с удоволствие и доверие. В последно време започва да ми прави впечатление, че качеството запада, започват да се появяват подобни на споменатия материали. Като практикуващ професията журналист и притежаващ съответното образование, започвам все по-често да си задавам въпроса дали и "Капитал" не се продаде.
Изглежда се търси жълтината, често материалите са едностранчиви, на моменти откровено рекламни, а преди стандартите на този вестник бяха доста високи.
цитирай
5. plamenj - Нужда
26.11.2007 14:43
Нужда от обществен дебат няма. Сградата е паметник на културата и всякакви промени по нея се санкционират от Националния институт за паметниците на културата. А подобно омазване на фасадата е недопустимо и няма да бъде одобрено.

Отново ще повторя извода - Балкантурист са разчитали на това или да поставят института пред свършен факт като започнат "ремонта" без одобрение и вече не може да се направи нищо, или да минат по "другия" начин (хора да вземат пари се намират). Сега, след "какофонията" и двата варианта отпадат и май ще трябва да се играе честно.
цитирай
6. eldorado07 - kapital e seriozen vestnik, zasto ...
26.11.2007 15:51
kapital e seriozen vestnik, zasto go hulite...
цитирай
7. plamenj - Точно
26.11.2007 16:07
@ eldorado07

Точно, Капитал е сериозен вестник - винаги се търсят двете страни, анализира се разумно, без търсене на сензация, с достатъчно дълбочина. Още повече - под повечето им статии съм готов да се подпиша. Понякога се учудвам на съвпаденията в редакционните коментари и моето мнение по въпроса, какъвто и да е той. Капитал в момента е много повече от вестник (поне от останалите така наречени вестници в България).

И този постинг нямаше да се появи ако не беше пошлото описание на Яна Бодурова на казуса с грандхотела. Бях изненадан на плиткото отразяване на проблема от една единствена страна - страната на виновника - на мутрите, от които Капитал се опитва да се разграничи.
цитирай
8. apollon - в българия почти всяка телевизия и ...
26.11.2007 17:20
в българия почти всяка телевизия и вестник е поръчкова - плаща се и излиза - неплатените материали са роднински - самите клиенти са въвели тази мода да си плащат защото искат да четат това което са казали
цитирай
9. iana - и аз да кажа нещо...
26.11.2007 18:14
Статията, чиито автор съм е всичко друго, но не и поръчкова. Напротив, претендирам, че за разлика от много други мой колеги успях да покажа и двете позиции. Под "развален телефон" визирам единственмо комуникацията между инвеститорите и институциите и както съм написала в текста..."Цялото говорене и протестни подписки ще гарантират, че оттук нататък проектът "Гранд България" ще бъде гледан под лупа". С радост ще отговоря на всички други въпроси свързани с текста.
цитирай
10. анонимен - Статията не била поръчкова
26.11.2007 19:47
Госпожо Бодурова, вярно е, че описвате мненията и на двете страни. Но арх. Иванов страда и му е "мъчно", той и инвеститорът искат да направят нешо добро за обществото. В замяна на това, ужасното общество, включващо архитектите, не могат да разберат това добро и се държат неприлично. Това сигурно е от завист, нали госпожо Бодурова. Или може би никой не може да разбере при показаните илюстрации как точно е запзен духът на модернизма в това безумие на арх. Иванов. Госпожо Бодурова, какво е според Вас модернизъм и има ли тоы въобще почва у нас?
цитирай
11. plamenj - iana
26.11.2007 20:39
Здравей Яна, ако за колеги, с които да се сравняваш, приемаш авторите на жълтите колонки в Труд, Телеграф или Стандарт, да, статията е плод на задълбочено проучване, в резултат на което е и пример за неутрална журналистика. Ако приемаш за критерий нивото на Капитал, чиито редовен читател съм, и Икономедия като цяло, то, поне според мен, излизането на статията ти по скоро вреди на вестника.

Изразите "не били компютри, а компоти", "криворазбраната", "САБотаж" са проява на неуместен сарказъм пред вид сериозността на казуса и иронизират позицията на САБ, държавните институции и обикновените хора, подписали петицията. Прочети отново текста си - докато на Бояна Попова е дадена възможност да оправдае действията на "инвеститора", на другата страна е отредена ролята на безгласен и безхаберен хор. А вината те да са в тази роля е изцяло на "инвеститора", свикнал да действа без да се консултира с организации като ОП "Стара София", Националния институт за паметниците на културата, САБ.

Изводът, който си пропуснала да направиш, а е очевиден от изнесените факти и изказвания е, че Балкантурист са се опитали да заобиколят тези институции. Защото случаят е идентичен с тези на жертваната за да бъде изграден хотел стара столична библиотека, на срутилата се и отнела 2 живота сграда на Алабин, на вградената в хотел вятърна мелница от 18. век в Несебър. Това, което споменаваш в коментара си, като че ли е единственото правилно заключение - заради навременната реакция на институциите и острото възмущение на обществото грандхотелът може да бъде спасен. Спасен от действията на "инвеститора" (ако това е новия евфемизъм за "добре облечени бизнесмени")

Сравни, моля те, цитата "публикуваната в много медии визуализация е само в една от възможните посоки" и коментара под скицата "Така няма да изглежда хотел България". Това не са "две позиции", а "двуличие".

Не, не твърдя, че статията е поръчкова, а че е създава подобно впечатление. Забележи коментарите на други хора - както тук, така и в сайтовете на Капитал и ЗаГрада - те смятат това. Аз бих си го обяснил с предоверяване на Бояна Попова и раздела във вестника, за която обикновено пишеш, но лошото впечатление остава, независимо от това...
цитирай
12. eldorado07 - Оценявам вашата загриженост за ...
26.11.2007 22:49
Оценявам вашата загриженост за хотела, но не забравяйте, че хотел "България" на практика от повече от 2 години вече си стои празен и не приема гости...така че реконструкцията е неизбежна, искаме ли я или не...в този си вид той не може да се конкурира с новите 5-звездни хотели, това е повече от ясно.
цитирай
13. nakom - и тук виждам почерка на "истински софиянец"
29.11.2007 22:18
В София като във всеки град от селски тип, съществува едно келяво общество на т.нар "истински", странящи от "фалшивите" или "пришълците".Та на истинските им цел в живота София да си остане същия бордей какъвто е била през последните 120 години.А София си е истински бордей, който трагично се нуждае от ремонт, обновлние та и направо сриване и застрояване наново.Като пример ще дам само т.нар център - бившия квартал Ючбунар намиращ се в идеалния център, с порутените си сгради и повече плъхове от колкото лайна в канализацията.
По-зле е прекрасния център на СОфия.По времето на мазен Стефко Мафиянски (защо не писахте тия хубави писания срещу него не мога да разбера-ами да , срещу неполитици се лае по-лесно, те не бият през пръстите), се приеха куп критерии за паметници на културата и за такива се обявиха сума ти сгради от които нищичко не става.Единственото им ценно нещо бе че са строени преди световната война - това вероятно ги прави паметник на културата.Това си е живо проклятие, такива сгради не се траят.В тях се живее трудно, не са пригодени за днешните условия, ремонта им е скъп.Собствениците им масово ги оставят да си паднат за да може да се построи на тяхно място нещо рентабилно и хубаво.
Общините не дават пари да се поддържат тия сгради - само си прехвърлят топката със собствениците им.А законите пазят собствениците - ако не могат да поддържат сградата, ще я оставят да падне и толкова.За град като Санкт Петербург или Прага това е престъпление - там целия център е паметник на културата, всичките къщи са в един стил, ново строителство почти няма.
София обаче е град със смесен тип строителство.ИМа както стари сгради, така и соц-строителство ала музея на Гошо Димитров, така и нови сгради - къде къде по красиви от старите и разпадащи се чудовища.Или поне от повечето от тях.Срамота е на центъра му да прашасва толкова много търговска площ, само защото била спомен на някой си архитект от безумната му младост - преди да започне да ползва памперси.В същия стил е глупостта за банята - как можела да стане спа център - в нея баба ми си плакнеше подмишниците, тя е паметник на цяла София.Позор.За разлика от онова време, сега всеки си има собствена баня.А това огромно нещо на центъра на гладната за търговска площ столица си седи и не мърда.И се срутва с всеки ден.Има една огромна тъмна къща на площад "Народно събрание", и една на Славянска беседа.А колко са в този квартал - чет нямат.Паметници на простотията на истинските софиянци, които предпочитат нещо да се срути на главите им вместо да се използва от някой който може.Само и само да живеят в някакви отломки от спомените си, и да квичат как са онеправдани от пришълците.
Аз лично страшно се радвам.Тези 82 милиона ще отидат някъде другаде.Почти се досещам и къде биха могли да отидат - в големи градове чиито инвестиционен потенциал има развитие.В София този потенциал е почти изчерпан или се контролира от определени кръгове.Ако тези пари бяха на споменатите кръгове - изобщо съюза на архитектите нямаше да се покаже изпод столовете.
Та думата ми е за тия 82 милиона.Те ще отидат при по-заслужаващи, не-истински, не-аристократи, а можещи да ги усвоят и да извадят ползата от тях.

Да ви представя - защитниците на хотела
http://www.istoricheskasofia.org/Page1_bg.htm
цитирай
14. plamenj - nakom
30.11.2007 11:36
виж сега, писал си някакви странности, които не са особено четими и затова няма да ги дочитам...

а презумпцията, че съм "истински" софиянец е грешна...
цитирай
15. nakom - plamenj
30.11.2007 23:54
не говоря за теб в случая.В посочения сайт си е видно кое ме дразни.
А след като си определил статията като поръчкова, трябва да имаш нерви да изчетеш и разбереш едно дребно коментарче.Иначе как си успял да разнищиш въпросната конспирация в 3 страници текст.Или и там си процедирал по същия начин - прочиташ началото, разбираш че не е истина и пишеш опровержение.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: plamenj
Категория: Други
Прочетен: 233765
Постинги: 103
Коментари: 75
Гласове: 302
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031